• Μικρές Ιστορίες

Ψυχικό Τραύμα, γονεις και παιδιά

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ψυχικό Τραύμα, γονείς και παιδιά

ΗΜΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
ΩΡΑ: 18:30
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νίκος Ανδριώτης

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: γονείς, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, φοιτητές ανάλογων σχολών.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 18:30, ο ψυχίατρος Νίκος Ανδριώτης μιλάει στις Μικρές Ιστορίες για το ψυχικό τραύμα των γονιών και το αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην οικογένεια.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Τραύμα είναι η απότομη διακοπή του συνεχούς. Υποχρεώνει το άτομο παρά και πέρα από τη θέληση του σε ενεργοποίηση μηχανισμών ανταπόκρισης στην ξαφνική και επώδυνη αλλαγή. Το σωματικό τραύμα κινητοποιεί τους σωματικούς μηχανισμούς επούλωσης, που λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα από το ψυχονοητικό σύστημα του ατόμου. Η επούλωση είναι θέμα χρόνου, φυσικά ανάλογα και με τη βαρύτητα του τραύματος, από την οποία εξαρτάται και ο βαθμός επούλωσης. Τι γίνεται όμως με το ψυχικό τραύμα; Πως το ψυχικό όργανο – κατ´ αναλογία με το σωματικό όργανο – μπορεί να τραυματιστεί; Πώς αντιδρά στο ψυχικό τραύμα; Ποιο είναι το ψυχικό ανάλογο της σωματικής επούλωσης;
Στη σύγχρονη δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία της χώρας, που αποτελεί αιτία ψυχικού τραύματος, οι γονείς καλούνται να επιτελέσουν το γονεϊκό τους ρόλο, την ίδια στιγμή που μέσα τους κινητοποιούνται ψυχικοί μηχανισμοί προσαρμογής στο μεγαλύτερο τους μέρος ασυνείδητοι, γι’ αυτό και πανίσχυροι. Οι ψυχικές αυτές διεργασίες διηθούν και επηρεάζουν τις σχέσεις γονιού – παιδιού και αφήνουν το σημάδι τους επάνω του.
Καλούμαστε να σκεφτούμε πάνω στα ανωτέρω ζητήματα, ώστε η επίδραση του τραύματος της εποχής να μη φτάσει – ιδανικά – να επιδράσει στον παιδικό υπό διαμόρφωση ψυχισμό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

ΔΙΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ εφόσον ζητηθεί.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο 210-9227730 ή στο info@mikresistories.gr γράφοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία σας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ο Νίκος Ανδριώτης είναι στρατιωτικός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και ομαδικός θεραπευτής. Κατάγεται από τη Μυτιλήνη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, όπου ανέπτυξε ερευνητικό έργο στην ψυχοφαρμακολογία της σχιζοφρένειας. Ανήκει στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρία και στην Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας. Έχει υπάρξει εξωτερικός συνεργάτης της ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς και της ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής «Γαλήνη». Εργάζεται στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ως Τμηματάρχης του Τμήματος Πρόληψης, καθώς και στα ιδιωτικά ιατρεία του στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχανάλυση και την ψυχοθεραπεία των ψυχώσεων.