• Μικρές Ιστορίες

Ετήσιο σεμινάριο ενηλίκων

7 τέχνες – 8 συναντήσεις

ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

-Όταν η παιδαγωγική συναντά την ψυχολογία-

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

ΚΥΡΙΑΚΗ ( 6/11/2016, 4/12/2016, 15/1/2017, 5/2/2017, 5/3/2017, 9/4/2017, 7/5/2017, 4/6/2017)

ΩΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

12:00-15:00

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: 320 € – Για φοιτητές και ανέργους: 300 €  

 

 *Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικού σεμιναρίου και σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας 

 

Αντικείμενο

Με ερέθισμα τις επτά τέχνες (Γλυπτική, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Χορός, Ποίηση-Λογοτεχνία, Φωτογραφία, Μουσική) ανακαλύπτουμε κομμάτια του εαυτού και της καθημερινότητας μας. Πως συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας, πως επικοινωνούμε και τι ρόλους υιοθετούμε στις σχέσεις μας; Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις τέχνες για να εξερευνήσουμε τις βαθύτερες πτυχές του εαυτού μας και να οδηγηθούμε στην προσωπική ανάπτυξη;

Αναλυτικά

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και απευθύνεται σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, εμψυχωτές και όλους όσοι ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τις τεχνικές εμψύχωσης με στόχο την δημιουργική έκφραση και επικοινωνία.
Κάθε συνάντηση αφορά μια Τέχνη. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε κάθε τέχνη χωριστά μέσα από τεχνικές θεατρικής αγωγής και να ανακαλύψουμε μεθόδους που θα μπορούμε να εφαρμόσουμε σε ομάδες παιδιών ή ενηλίκων για να τους βοηθήσουμε να οδηγηθούν στην προσωπική ανάπτυξη. Όλες οι θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθούμε μπορούν να βρουν εφαρμογή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με ανάλογη προσαρμογή. Μέσα από κάθε τέχνη εξερευνούμε τους τρόπους με τους οποίους συνδέεται με την δική μας καθημερινότητα, καταλήγοντας να χρησιμοποιήσουμε το έργο ως εφαλτήριο για την προσωπική ενδοσκόπηση που οδηγεί στην ανάδειξη των δικών μας αναγκών, ονείρων, φόβων και αξιών. Αντλούμε έτσι χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό μας, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να αλλάξουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας οι οποίες μας προβληματίζουν.

Σε κάθε συνάντηση θα επεξεργαστούμε αναλυτικά:

  • Ζωγραφική – Συναισθήματα και τέχνες: Οι πίνακες ζωγραφικής γίνονται αφορμή για μυθοπλασία και παιχνίδια ρόλων. Η εικόνα ως σκηνικός χώρος. Τα συναισθήματα και η έκφραση τους μέσω των εικαστικών.
  • Γλυπτική – Σωματική έκφραση: Θέατρο και σωματικές φόρμες. Παντομίμα. Η κίνηση και η ακινησία ενός χαρακτήρα. Λεκτική-μη λεκτική επικοινωνία.
  • Μουσική – Ρυθμός και κίνηση: Ο προσωπικός και ο ομαδικός ρυθμός. Από την αυτοσχέδια στην οργανωμένη κινητική έκφραση. Προσωπική έκφραση μέσω στης μουσικής.
  • Ποίηση – Λογοτεχνία: . Λέξεις-φράσεις και σωματική έκφραση. Το ένδυμα και ο ρόλος. Ρόλοι και επικοινωνία. 
  • Αρχιτεκτονική: Ο προσωπικός και ο αντικειμενικός χώρος. Τα αντικείμενα ως μέσο έκφρασης και αυτοσχεδιασμών. Σκηνικός χώρος δράσης. Ο χώρος, η πόλη και τα κτίρια ως ρυθμιστές της διάθεσης και της ψυχικής μας κατάστασης
  • Φωτογραφία: Η εικόνα γίνεται το μέσο για εικαστική έκφραση και επικοινωνία. Τεχνικές μυθοπλασίας με αφορμή την εικόνα.Το σώμα μου μέρος της εικόνας. Παιχνίδια με το φως και τη σκιά. Η δύναμη της εικόνας στην διαμόρφωση της ζωής μας: Αναμνήσεις, τραύματα, όνειρα και φόβοι
  • Χορός: Ο χορός ως μέσο επικοινωνίας. Κινητικές φόρμες και αυτοσχεδιασμοι. Εξωλεκτική επικοινωνία με την ομάδα και τους σημαντικούς άλλους

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθηνών με ειδίκευση στην Παιδαγωγική Θεάτρου.
Από το 1998 εργάζεται με ομάδες παιδιών και ενηλίκων ως εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, ενώ έχει σχεδιάσει και εμψυχώσει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα Αισθητικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας.
Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ ως βοηθός παραγωγής σε παιδικά προγράμματα, έχει διδάξει κουκλοθέατρο στα ΤΕΙ Αθήνας και έχει σχεδιάσει και οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΚΕΠΑ, εκδοτικούς οίκους κ.λπ.).
Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 2012 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση για παιδιά Μια Κυριακή του Απρίλη, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη και το 2016 την βρεφική παράσταση “Αυτό”.

Από το 2011 έχει ιδρύσει μαζί με άλλους δύο συνεργάτες τον χώρο δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες» και είναι υπεύθυνη για την παιδαγωγική και καλλιτεχνική προσέγγιση των δράσεών του.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2011), Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη: Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2012), “Ο Πρίγκιπας Μισός” (2015)

Ο Γιώργος Παραδείσης είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εξειδικεύτηκε στην παιδοψυχολογία (διάγνωση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, προβλήματα συμπεριφοράς. διαχείριση συναισθημάτων), στην ψυχολογία εφήβων και στη συνέχεια στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στη θεραπεία και στην συμβουλευτική ζευγαριών, γάμου και οικογένειας, την υποστήριξη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ε άτομα με αναπηρία και την εκπαίδεση ενηλίκων σε θέματα που σχετίζονται με την συμπεριφορά και το συναίσθημα. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κουκάκι ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www. paradeisis.com 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για την εγγραφή στο σεμινάριο χρειάζεται η καταβολή του ποσού των 100 ευρώ πριν από την ημερομηνία έναρξης (26/10). Το υπόλοιπο ποσό πληρώνεται σε 2 δόσεις κατόπιν συμφωνίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο info@mikresistories.gr  γράφοντας τον τίτλο του σεμιναρίου και τα προσωπικά σας στοιχεία (όνομα, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας)