• Μικρές Ιστορίες

Δυσκολίες καθημερινότητας

Ομιλία για γονείς και παιδαγωγούς στις Μικρές Ιστορίες

ΗΜΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
ΩΡΑ: 19:30-21:30
ΚΟΣΤΟΣ: 10 ευρώ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Εύα Κουφιδάκη, ψυχολόγος 
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: γονείς, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές

Την ΤΕΤΑΡΤΗ18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 19:30-21:30, η ψυχολόγος Εύα Κουφιδάκη θα βρίσκεται στις Μικρές Ιστορίες για να συζητήσει με γονείς και  παιδαγωγούς , δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  σε θέματα σχετικά με τις βασικές ανάγκες των παιδιών. 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ποιες ειναι οι δυσκολίες που όλοι οι γονεις μικρών παιδιών καλούνται να ανταπεξέλθουν κάθε μέρα (όρια, τουαλέτα, φαγητό, ύπνος) και πώς συνδέονται με τη σχέση που εχουμε με τα παιδια μας;
 
Καθημερινά καλούμαστε να λειτουργούμε, χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε, σε διαφορετικούς μεταξύ τους ρόλους. Στο ρόλο του εργαζόμενου, του συντρόφου, του φίλου, του πολίτη, του γιού, της κόρης κ.ο.κ. Μέσα σ αυτούς τους ρόλους έρχεται κάποια στιγμή στην ζωη μας να προστεθεί και ο ρόλος του γονέα. 
Ένας άγνωστος μέχρι τότε ρόλος, αλλά ένας οικείος δεσμός αφού οι περισσότεροι τον έχουμε ζήσει και τον ζούμε, μέσα από την επαφή και την σχέση με τους γονείς μας.
 Τον δεσμό αυτόν τον γνωρίσαμε από τη θέση του παιδιού. Τώρα στη θέση του παιδιού είναι ο γιος ή η κόρη μας και στη θέση του γονέα εμείς. 
Μπορεί αυτή η κατάσταση να αποτελεί μια φυσική εξέλιξη για την λογική. Ψυχικά όμως, βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με έντονα συναισθήματα προσμονής, αγωνίας, άγχους, χαράς, συγκίνησης, τρυφερότητας, ανταγωνισμού, θυμού, λύπης και ενοχής…  Συναισθήματα που “μπερδεύονται” στην καθημερινή φροντίδα των μικρών μας παιδιών και μας μπερδεύουν! Συναισθήματα που αποκαλύπτουν παλιά ίχνη, ξεχασμένα. Τα ίχνη του παιδιού που είμασταν κάποτε. 
 
Μαζί θα προσπαθήσουμε να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι με υπομονή, αισιοδοξία, χιούμορ, αποδοχή και να το απλώσουμε μπροστά μας. 
Εκεί θα αναγνωρίσουμε δύο παιδιά που συχνά συγκρούονται και αγαπιούνται πάλι. Αυτό που είμασταν κάποτε και αυτό που κρατάμε στην αγκαλιά μας. Το παιδί μας. 
Μαζί θα καθησυχάσουμε το ένα παιδί για να αφήσει χώρο στο άλλο να αναπτυχθεί,να εξελιχθεί και να μεγαλώσει.”

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 10 ευρώ

ΔΙΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ εφόσον ζητηθεί.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο 210-9227730 ή στο info@mikresistories.gr γράφοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία σας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Η Εύα Κουφιδάκη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Αγγλία ψυχολογία όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές.
Το 2002 ειδικεύτηκε στο πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης (Portage) στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” στο τμήμα της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής. Το 2012 εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του ίδιου νοσοκομείου πάνω στην “Πρώιμη Παρέμβαση σε οικογένειες βρεφών και νηπίων”.
Συνεργάζεται, επί σειρά ετών, με την Θεραπευτική και Διαγνωστική Μονάδα για το Παιδί και τον Έφηβο “Σπύρος Δοξιάδης” καθώς επίσης με θεραπευτικά κέντρα, σχολεία και θεσμούς.
Από το 2009 δουλεύει κλινικά πάνω στην ψυχανάλυση εφήβων και ενηλίκων.
Η Εύα Κουφιδάκη συνεργάζεται φέτος με τις Μικρές Ιστορίες, τόσο ως επόπτρια ψυχολόγος των παιδαγωγών του Παιδικού Σταθμού, όσο και διοργανώνοντας ομιλίες, σεμινάρια και ομάδες συμβουλευτικής για γονείς.