• Μικρές Ιστορίες

Παίζω και ανακαλύπτω μυστικά της αφήγησης

Σεμινάριο αφήγησης

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς, φοιτητές παιδαγωγωγικών σχολών, εμψυχωτές, μουσειοπαιδαγωγούς και σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της αφήγησης

ΗΜΕΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΩΡΑ

11:00-15:00

ΚΟΣΤΟΣ

25 ευρώ (20 ευρώ για φοιτητές/ανέργους)

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Ιφιγένεια Κακριδώνη, μουσικός, αφηγήτρια, παιδαγωγός

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Την ΚΥΡΙΑΚΗ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΚΡΙΔΩΝΗ αφηγήτρια-μουσικοπαιδαγωγός και οι ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ διοργανώνουν ένα εισαγωγικό σεμινάριο για τα παραμύθια και την αφήγησή τους μέσα από βιωματικά, αφηγηματικά παιχνίδια. 

Θα παίξουμε για να αναρωτηθούμε για θέματα όπως: 

Πως να ζωντανέψουμε με το λόγο μας εικόνες; 

  • Ποια είναι τα υλικά μας, τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού; 
  • Πως ταξιδεύουν οι ιστορίες; Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο σ’ αυτό το ταξίδι; 
  • Αντικείμενα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ζωντανέψουμε μια ιστορία (εικόνες, μουσικά όργανα) 
  • Φωνές, ήχοι, τραγούδια μέσα στο παραμύθι. 
  • Ρεπερτόριο. Τι παραμύθια διαλέγουμε ανάλογα με την ηλικία των ακροατών;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο 210 9227730 ή στο info@mikresistories.gr γράφοντας τον τίτλο της εκδήλώσης και τα στοχεία σας (όνομα, ιδιότητα, τηλέφωνο).

Βιογραφικό εισηγητή

Η Ιφιγένεια Κακριδώνη είναι αφηγήτρια, μουσικός και νηπιαγωγός. Ασχολήθηκε και αγάπησε τη μουσική και το τραγούδι από παιδί ως μέλος της παιδικής χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου. Αργότερα σπούδασε νηπιαγωγός στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1998-2002) και έκανε μεταπτυχιακό στη Μουσική Αγωγή (Music Education) στο πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας (2003-04). Έχει δουλέψει με παιδιά για περισσότερα από δέκα χρόνια σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, ωδεία και μουσικές σχολές.

Το 2006 συναντήθηκε με την αφήγηση παραμυθιών και την κέρδισε η τέχνη αυτή γιατί μπορούσε μέσα από αυτή να συνδυάσει την αγάπη της για τη μουσική, τον προφορικό λόγο, την παράδοση και το παιδί. Σπούδασε την τέχνη της αφήγησης κοντά σε Έλληνες και ξένους αφηγητές, πρώτα σε σεμινάρια αφήγησης σε Ισπανία και Ελλάδα (2006-07), έπειτα στη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» (2008-10) και έπειτα στο «Maison du conte» στο Παρίσι (2010) με τους Ben Haggarty και Abbi Patrix σε σεμινάριο για επαγγελματίες αφηγητές.

Από το 2008 ασχολείται επαγγελματικά με την αφήγηση. Είναι μία από τις τρεις Παραμυθοκόρες (οι άλλες δύο είναι η Βασιλεία Βαξεβάνη και η Αντωνία Βέλλιου). Οι τρεις τους αφηγούνται μαζί από το 2008, δημιουργούν και παρουσιάζουν παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία μουσικής για όλες τις ηλικίες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδιάζουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια με βάση το παραμύθι.

Μόνη ή μαζί με τις Παραμυθοκόρες έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ παραμυθιού (storytelling festivals) σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κύπρος) με παραστάσεις αφήγησης και σεμινάρια. Αφηγείται και στα Αγγλικά και Ισπανικά.

Από το 2011 συνεργάζεται με το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας όπου σχεδιάζει και υλοποιεί τα «Παραμύθια μετα μουσικής», προγράμματα για παιδιά και γονείς με θέματα που σχετίζονται με τις εκθέσεις του Μουσείου.

Από το 2014 συνεργάζεται με το χώρο δημιουργικών δράσεων Μικρές Ιστορίες όπου κάνει τα εργαστήρια Μουσικοκινητικής για βρέφη και παιδιά, παραστάσεις και σεμινάρια.  

Ως αφηγήτρια και μουσικός έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς μεταξύ των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης κ. α.

Από το 2015 συνεργάζεται και με τη θεατροπαιδαγωγό  Μαρία Τερζάκη. Οι δυο τους φτιάχνουν δραματοποιημένες διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική με αφορμή βιβλία ή παραμύθια.

Θα τη βρείτε να αφηγείται με την ιδιαίτερη κιθάρα της, να παίζει μουσική ή να τραγουδά σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τις ιστορίες και έρχονται με ανοιχτά τα αυτιά και την καρδιά τους…