• Μικρές Ιστορίες

Εργαστήρια Σαββάτου

Ελάτε να παίξουμε και να διασκεδάσουμε με υλικά- έκπληξη, που θα σας «ξυπνήσουν» όλες τις αισθήσεις αλλά και τη φαντασία.

Βουτάμε στα χρώματα, παίζουμε με χώμα και νερό, φτιάχνουμε τη δική μας γλίτσα και μυρωδάτη πλαστελίνη, γλυπτά από πάγο και άλλα πολλά που θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας…

Φορέστε τα πιο άνετα σας ρούχα και το παιχνίδι ξεκινά!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το Messy Play ή αλλιώς αισθητηριακό παιχνίδι είναι ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας και ικανοτήτων χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να παίξουν.

Ακούνε, αισθάνονται, αγγίζουν, μυρίζουν και έρχονται σε επαφή με νέα υλικά, υφές, χρώματα και σχήματα.

Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι ποικίλα:

  • ενισχύει τη φυσική περιέργεια των παιδιών και ασκεί τη λεπτή τους κινητικότητα

  • χτίζεται η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο

  • εκφράζουν (με διαφορετικό τρόπο ο καθένας) εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις

  • μαθαίνουν να καταμετρούν, να υπολογίζουν, να κατατάσσουν, να ομαδοποιούν, να τοποθετούν, να ταξινομούν, να δημιουργούν μοτίβα

  • ενθαρρύνει τα παιδιά να υιοθετήσουν μια θετική προσέγγιση απέναντι στις νέες εμπειρίες

  • διδάσκονται διάφορους τρόπους με τους οποίους να μετατρέπουν την πληροφορία σε γνώση

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Η ομάδα των ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΩΝ (2-3 ετών) έρχεται κάθε φορά σε έπαφή με ένα ή περισσότερα υλικά. Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν μέσα από το παιχνίδι τις ιδιότητες των υλικών, τα χαρακτηριστικά τους, τους περιορισμούς τους. Η παιδαγωγός προτείνει δραστηριότητες, αλλά ζητά και τις ιδέες των ίδιων των παιδιών και των γονιών τους. Μάθημα το μάθημα, σιγά-σιγά, τα παιδιά πλουτίζουν με εμπειρίες, εξερευνώντας υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας και ανακαλύπτοντας τρόπους να μαθαίνουν.

Oι ΤΕΧΝΗ-ΤΕΣ (3-5 ετών), αφού εξερευνήσουν το υλικό, καλούνται να το μεταμορφώσουν, να το χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν τις ιδέες ή τα συναισθήματα τους. Χωρίς να μας ενδιαφέρει το “τέλειο” εικαστικό αποτέλεσμα, δινουμε αξία στην κατασκευή του παιδιού, συνδεοντάς την ταυτοχρόνως με τον πολιτισμό (έναν πίνακα ζωγραφικης, ένα γλυπτό, την παράδοση, μια μουσική…) άλλα και με τις σκέψεις και τις εμπειρίες του. Οι γονείς, που γνωρίζουν καλύτερα από όλους το παιδί τους, είναι βοηθοί σε αυτό το ταξίδι της έκφρασης και της δημιουργίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ